Battle of my life: Paradigm 515 vs. 640G

Sain kesäkuussa tiedon, että syksyllä minulle uskottaisiin ihkauutta tekniikkaa sisältävä Medtronicin 640G insuliinipumppu. Vaikka aluksi olin iloinen, eihän edellisessä 515:ssani ollut edes sensorointimahdollisuutta, alkoi kesän aikana kypsyä pieni skeptisyys laitetta kohtaan. Tämän skeptisyyden purin syyskuun lopussa sanoiksi tänne.

Minun ja pumppuni suhde kuitenkin syveni lokakuun alun ulkomaanmatkallamme (katso kuvapostaus täältä). Nyt käyttökokemuksia kartuttaneena sain vihdoin rustattua jo suoraan Medtronicillekin luvatun vertailupostauksen. Mitä eroa on siis Paradigm 515:n ja 640G:n välillä? Kumpi on parempi, kummassa on enemmän, kumpi on minulle se oikea (spoiler alert: vastaus tuskin löytyy tästä listasta)? Jos keksit lisää vertailtavaa, vinkkaa kommenteissa! 🙂

Mikä? MiniMed Paradigm® 515 MiniMed® 640G
Koko 5,1 x 7,6 x 2 cm, 1,8 ml säiliö 5,3 x 9,6 x 2,5 cm, 3,0 ml säiliö (itse kyllä käytän 1,8 ml säiliötä)

Tämä tuottaa itseasiassa ongelman, jonka ei pitäisi olla mahdotonta korjata (esim. asetuksista säiliökoon valinta). Kun laitan täpötäyden pienemmän säiliön kiinni, näkyy pumpun näytöllä vajaa säiliö. Päivässä kuvake menee punaiselle. Toki oikean yksikkömäärän voi tarkistaa asetuksista, mutta ensinäkymä on aina vähän huolestuttava, TAASKO se insuliini on loppu!

Paino? Paino pariston kanssa 95 g Paino pariston kanssa 102 g
Paristo? AAA (alkali) AA (litiumparistolla paras tulos, myös muut paristot käyvät)
Pariston käyttöikä? 14-30 päivää (en löytänyt mistään virallista Medtronicin käyttöikää, mutta muistelen, etten juuri koskaan vaihtanut pumpussa paristoa) 7-14 päivää
Värivaihtoehdot? Musta (”smoke”), violetti, sininen, valkoinen (”clear”) Musta, sininen, pinkki, violetti, valkoinen. Tosin väri on vain etupaneelissa.
Näppäimet? 5 näppäintä: Bolus, Cancel, ACT, ylös-alas.

Helposti painettavat, isot näppäimet, jotka ovat loogiset riippumatta siitä, kummalta puolen pumppua katsoo.

7 näppäintä: Menu, Back, nuolet neljään ilmansuuntaan ja keskellä ACT.

Jäykät näppäimet (johtunee kyllä varmaan osin siitä, että pumppu on niin uusi), pumppua voi käyttää loogisesti vain oikein päin, ylösalaisin katsottaessa sekottaa helposti mitä näppäintä pitää painaa.

Näyttö? Vaalea tausta, mustat tekstit. Näytön saa käännettyä tarvittaessa. Katsomasuunta pitkältä sivulta, jolloin näppäimet näytön alla(/päällä) ja sivulla. Värinäyttö. Näyttöä ei saa käännettyä. Katsomasuunta lyhyeltä sivulta niin, että kaikki näppäimet ovat näytön alla.
Kanyylit? Kaikkiin Medtronicin pumppuihin käy samat kanyylit, itse käytän MiniMed Quic-setin® 6 mm pystykanyyliä 40 cm letkulla.
Sensorointi? Ei ole. Guardian™ 2 Link -lähetin ja Enlite™ -glukoosisensori.

Sensori kestää viikon, sensoria mahdollista jatkaa vaikka Medtronic ei sitä virallisesti neuvokaan. Sensori on todella tarkka, jos kalibroi pumpun kaksi kertaa peräkkäin epästabiililla arvolla, ei pumppu anna enää jatkaa sensorin käyttöä. Trendinuolia on jopa 3 per suunta, eli 1 enemmän verrattuna aiempiin Medtronicin sensoripumppuihin.

Ennakoiva sensori? Ei ole sitä sensorointimahdollisuutta 🙂 SmartGuard®

Sensorin antamien arvojen perusteella ennustaa hypon lähestymisen 30 minuuttia etukäteen ja pysäyttää automaattisesti insuliinin annostelun, kun arvot palaavat normaaleiksi, SmartGuard jatkaa automaattisesti insuliinin annostelua.

Annosopas? Bolus Wizard® Bolus Wizard®
Kaukosäädin? Erillinen autonavaimen näköinen mötikkä. Contour® Next Link 2.4 -mittari toimii kaukosäätimenä.
Vesitiiviys? Roisketiivis, ts. ÄLÄ vie suihkuun. 3,6 m (eli kestää uimista)
Muuta? Hyvä peruspumppu ilman hi-tech -ominaisuuksia.

Kevyempi, pienempi, ehkä jopa sirompi, mutta puuttuvan sensorointimahdollisuuden vuoksi ”karvalakimpi”.

Klipsi älyttömän hyvä ja pysyy ylösalaisinkin esim. paidanhelmassa kiinni.

Uusinta uutta, pumppumaailman (hiomaton?)timantti.

Klipsi surkea, liian löysä eikä pumppua voi pitää mitenkään ylösalaisin. Tippuu rintaliiveistä, joten joudun pitämään oikein päin -> kiristää letkua tai kanyylin joutuu aina laittamaan vatsaan.

Hankalampi helppo bolus kuin 515:ssä

Miltä näyttää? paradigm515_715 30277_medtronics_s04_640g_360_frame55_v0r2_catedit_1

       

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *